ΆΓΙΟΝ ΌΡΟΣ. Προσκύνημα στο περιβόλι της Παναγίας

ΆΓΙΟΝ  ΌΡΟΣ. Προσκύνημα στο περιβόλι της Παναγίας

Οι εκδόσεις «ΛΙΛΙΟΣ» με σεβασμό και  αγάπη  στην  Παράδοση και την Ορθόδοξη  Πίστη εξέδωσαν τον ακόλουθο μοναδικό οδηγό του Αγίου Όρους σε 3 γλώσσες (ελληνικά, ρωσικά, ρουμανικά).

Ο συγγραφέας και φωτογράφος κος Λουκάς Λίλιος, γοητευμένος από αυτόν τον τόπο που αποτελεί το πραγματικό  θησαυροφυλάκιο,  το κάστρο της Ορθοδοξίας,  το μυρωμένο περιβόλι της Παναγίας, το στολίδι της φύσης και της Ελλάδας, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτυπώσει όλον αυτόν τον θησαυρό μετά από ατέλειωτα ταξίδια, μετακινήσεις, πεζοπορίες, φωτογραφικές λήψεις και μελέτες πατερικών κειμένων και βιβλίων.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο με τίτλο, «Μοναχισμός και Μοναχοί», παρουσιάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που βοηθούν τον αναγνώστη να αποκομίσει την απαραίτητη γνώση αναφορικά με τη μοναχική ζωή (διαδικασία μοναχισμού, στάδια, ενδυμασία και γενικές πληροφορίες για τη ζωή του μοναχού).

Πρόκειται για το βασικό κεφάλαιο στο οποίο γίνεται η «γνωριμία» του επισκέπτη με τον μοναχισμό. Εδώ δίνονται οι απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας για τον μοναχικό βίο.

Εν συνεχεία, στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο «Επισκέπτες – Προσκυνητές», ο συγγραφέας πραγματεύεται θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία εισόδου στο Άγιον Όρος, τη διαμονή και τη μετακίνηση του επισκέπτη, αλλά και τη συμμετοχή του στην πνευματική ζωή.

Δεν παραλείπεται σαφώς η παράθεση και η περιγραφή των κυριότερων διαδρομών που μπορεί ο επισκέπτης να πραγματοποιήσει, αλλά και των περιοχών του Όρους με ιδιαίτερη πνευματικότητα και φυσική ομορφιά (Έρημος του Αγίου Όρους, Καρούλια, Καυσοκαλύβια, Κατουνάκια, Βίγλα).

Κατόπιν, στο τρίτο κεφάλαιο με τίτλο «Γενικά για το Άγιον Όρος», γίνεται  αρχικά αναφορά στο φυσικό περιβάλλον (νερά, χλωρίδα, πανίδα, βότανα, κλίμα και άλλα στοιχεία). Ακολουθεί η λεπτομερής καταγραφή και περιγραφή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των οικισμών του Αγίου Όρους και ολοκληρώνεται αυτό το κύριο κεφάλαιο με την αναλυτική περιγραφή των 20 Κυρίαρχων Μονών του Αγίου Όρους και των εξαρτημάτων τους (σκήτες, κελλιά, καλύβες, καθίσματα, ησυχαστήρια, ασκηταρειά, εγκλείστρες).

Για να έχει ο αναγνώστης μια πλήρη και σφαιρική εικόνα για το Περιβόλι της Παναγίας, το τέταρτο κεφάλαιο κλείνει το βιβλίο με μία αναφορά στην ιστορία του προχριστιανικού Άθωνα και του χριστιανικού Αγίου Όρους.

Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται ειδική μνεία στην αρχιτεκτονική και την τέχνη που αναπτύχθηκε και στον πνευματικό πλούτο που υπάρχει σε κάθε Μονή και στα εξαρτήματά της (βιβλία, χειρόγραφα, περγαμηνές, εικόνες).

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η δημιουργία του εν λόγω οδηγού για το Περιβόλι της Παναγίας βασίστηκε σε έναν διττό ρόλο που κλήθηκε να υπηρετήσει ως φωτογράφος και συγγραφέας, με σκοπό να μεταφέρει τη γνώση, τις εικόνες και την εμπειρία του… κάτι που προϋπήρχε μέσα του και προερχόταν από όλες εκείνες τις ερωτήσεις και τις απορίες που κατά καιρούς τον απασχολούσαν στις φυσικές και πνευματικές περιπλανήσεις του.

Στόχος του ήταν η συγγραφή του βιβλίου να διέπεται από έγκυρα στοιχεία  και γνωστική επάρκεια, που να συνδυάζονται πάντα με τη συμβολή του πλούσιου φωτογραφικού του έργου, και να θεμελιώνονται ασφαλώς στην ανταλλαγή απόψεων και στη συλλογή στοιχείων από τους Άγιους Πατέρες που μονάζουν στο Άγιον Όρος, σε αυτόν τον ιερό χώρο με την τόσο μεγάλη ιστορία και την απύθμενη πνευματικότητα.

Συνεπώς αυτό το πόνημα αφιερώνεται στους αγιορείτες μοναχούς που αρνήθηκαν τα εγκόσμια  και επέλεξαν τον μοναχισμό. Ο μοναχισμός  αποτελεί ουσιώδες κεφάλαιο για τη ζωή και το έργο της Εκκλησίας και αγωνίζεται για την ακτημοσύνη, την ταπείνωση, την υπακοή, τη νηστεία, την προσευχή.  Ο μοναχός πορεύεται με οδηγό τα θεόπνευστα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας και τα ασκητικά κείμενα των μυστικών της· προσεύχεται, ψάλλει και εργάζεται για το κοινό καλό.

Αυτό το βιβλίο αφιερώνεται στην Ιερότητα και Αγιότητα αυτού του τόπου που μας αφήνει εκστατικούς με την ομορφιά του και μας εκπλήσσει με τους θησαυρούς του

Το βιβλίο αυτό αποτελεί λοιπόν έναν πλήρη οδηγό για τους επισκέπτες των Μονών και χρησιμεύει επίσης ως ένα παράθυρο για τις γυναίκες που δεν μπορούν να επισκεφτούν το Όρος λόγω του Άβατου αλλά μπορούν να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής τους μέσω των πλούσιων πληροφοριών και της εντυπωσιακής φωτογραφικής αποτύπωσης και να γευτούν έτσι την Ιερότητά του.

Οι εκδόσεις «ΛΙΛΙΟΣ» μοιράζονται μαζί σας αυτό το Ιερό Ταξίδι· ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα, ένα βοήθημα, για τον θρησκευόμενο, τον καλλιτέχνη, τον περιηγητή, τον ζωγράφο, τον ταξιδευτή, τον ποιητή, που επιζητούν να γνωρίσουν σε βάθος την Αθωνική Πολιτεία, η αγιότητα της οποίας αφήνει άφωνους τους επισκέπτες, διαλαλεί αιώνες την Ορθόδοξη Πίστη στους χειμαζόμενους καιρούς που ζούμε και συνεχίζει αυτόν τον αγιοπνευματικό αγώνα που αποβλέπει στο Θείο, ενώ προσφέρει απέραντη γαλήνη, αποτελώντας μία εικόνα του Παραδείσου εδώ στη γη για τον Άνθρωπο και ένα ενεργό εργαστήριο της Αγιότητας στην Οικουμένη.

Για τις εκδόσεις «ΛΙΛΙΟΣ»

Κωνσταντίνος Λίλιος