Έγραψαν για εμάς… Αναστασία Κατσικογιάννη – Μπάστα

Έγραψαν για εμάς… Αναστασία Κατσικογιάννη – Μπάστα

Σύμφωνα με την παράδοση, η Θεοτόκος παραπλέοντας τον Άθω μαζί με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, όταν πήγαιναν να επισκεφθούν τον Λάζαρο στην Κύπρο και εν μέσω μιας φοβερής θαλασσοταραχής, αποβιβάστηκαν στον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η Μονή Ιβήρων. Η Παναγία θαυμάζοντας το τοπίο ζήτησε από το Χριστό να της παραχωρήσει το Όρος για δώρο. Έτσι λοιπόν και έγινε. Από τότε ο τόπος αυτός ονομάζεται Άγιο Όρος ή Περιβόλι της Παναγίας.

Οι εκδόσεις «Λίλιος» με σεβασμό και αγάπη στην Παράδοση και την Ορθόδοξη Πίστη εξέδωσαν αυτό το μοναδικό λεύκωμα του Αγίου Όρους σε 3 γλώσσες (Ελληνικά, Ρώσικα, Ρουμάνικα). Ο εκδότης κος Λουκάς Λίλιος γοητευμένος από αυτόν τον τόπο που αποτελεί το πραγματικό θησαυρο- φυλάκιο, το κάστρο της Ορθοδοξίας, το μυρωμένο περιβόλι της Παναγίας, το στολίδι της Ελλάδας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτυπώσει σε ατέλειωτα ταξίδια, μετακινήσεις, πεζοπορίες, φωτογραφικές λήψεις και μελέτες πατερικών κειμένων και βιβλίων όλον αυτό τον θησαυρό.

Το πλούσιο, ενημερωμένο και πλήρες πόνημα αφιερώνεται στους αγιορείτες μοναχούς που αρνήθηκαν τα εγκόσμια και επέλεξαν τον μοναχισμό. Ο μοναχισμός αποτελεί ουσιώδες κεφάλαιο για τη ζωή και το έργο της Εκκλησίας και αγωνίζεται για την ακτημοσύνη, την ταπείνωση, την υπακοή, την νηστεία, την κακοπάθεια. Ο μοναχός πορεύεται με οδηγό τα θεόπνευστα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας κα τα ασκητικά κείμενα των μυστών της προσεύχεται, ψάλλει και εργάζεται για το κοινό καλό.

Αυτό το βιβλίο λοιπόν αφιερώνεται στην Ιερότητα και Αγιότητα αυτού του τόπου που μας αφήνει εκστατικούς με την ομορφιά του και μας εκπλήσσει με τους θησαυρούς του. Το βιβλίο αυτό αποτελεί επίσης έναν οδηγό για τους επισκέπτες των μονών και χρησιμεύει ως ένα παράθυρο και για τις γυναίκες που δεν γίνονται δεκτές στο Όρος λόγω του Άβατου και με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν τα μάτια της ψυχής τους μέσω των πλουσίων πληροφορι- ών και της καταπληκτικής φωτογραφικής αποτύπωσης.

Αυτό το Ιερό Ταξίδι μοιράζεται μαζί μας ο εκδότης κος Λουκάς Λίλιος, ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα, ένα βοήθημα, για τον θρησκευόμενο, τον τουρίστα, τον καλλιτέχνη, τον περιηγητή, τον ζωγράφο, τον Ταξιδευτή, τον ποιητή, που επιζητούν να γνωρίσουν σε βάθος την Αθωνική Πολιτεία, η αγιότητα της οποίας αφήνει άφωνους τους επισκέπτες, διαλαλεί αιώνες την Ορθόδοξη Πίστη στους χειμαζόμενους καιρούς που ζούμε και συνεχίζει αυτόν τον αγιοπνευματικό αγώνα που τείνει στο Θείο, προσφέρει απέραντη γαλήνη, αποτελεί ένα επίγειο κομμάτι του Παραδείσου εδώ στη γή για τον Άνθρωπο και ένα ενεργό Εργαστήριο της Αγιότητας στην Οικουμένη.

GR_eXO_01

«Έστιν όρος επ’ Ευρώπης, κάλλιστον ομού και μέγιστον»

Γρηγορίου Παλαμά « Βίος Πέτρου του Αθωνήτου»