Έγραψας για εμάς… Protothema.gr – Τρίγλωσσος οδηγός για το Άγιο Όρος, από τις εκδόσεις Λίλιος

Έγραψας για εμάς… Protothema.gr –  Τρίγλωσσος οδηγός για το Άγιο Όρος, από τις εκδόσεις Λίλιος

http://www.protothema.gr/culture/article/652756/triglossos-odigos-gia-to-agio-oros-apo-tis-ekdoseis-lilios

Ο συγγραφέας και φωτογράφος  Λουκάς Λίλιος γοητευμένος από το Αγιον Ορος κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτυπώσει όλον αυτό τον θησαυρό μετά από ατέλειωτα ταξίδια, μετακινήσεις, πεζοπορίες, φωτογραφικές λήψεις και μελέτες πατερικών κειμένων και βιβλίων

Ένα μοναδικό οδηγό για το Άγιο Όρος σε τρεις γλώσσες (Ελληνικά, Ρώσικα, Ρουμάνικα)  με πλούσιο υλικό για τους πνευματικούς θησαυρούς που υπάρχουν στο «περιβόλι της Παναγίας» αλλά και πρακτικές πληροφορίες για τον επισκέπτη δημιούργησαν οι εκδόσεις Λίλιος.
Η έκδοση έρχεται σε μια περίοδο που διεθνώς η τάση για θρησκευτικό τουρισμό ενισχύεται και θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στη Στοά του Βιβλίου.

Ο συγγραφέας και φωτογράφος  κος Λουκάς Λίλιος γοητευμένος από το Αγιον Ορος που αποτελεί το πραγματικό  θησαυροφυλάκιο, το κάστρο της Ορθοδοξίας, το μυρωμένο περιβόλι της Παναγίας, το στολίδι της φύσης και της Ελλάδας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτυπώσει όλον αυτό τον θησαυρό μετά από ατέλειωτα ταξίδια, μετακινήσεις, πεζοπορίες, φωτογραφικές λήψεις και μελέτες πατερικών κειμένων και βιβλίων.

Αίθουσα Λόγου. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια έκθεσης Φωτογραφίας του ίδιου του δημιουργού υπό τον τίτλο «Αγιον Ορος / Πνευματικές Περιπλανήσεις» στη Στοά Βιβλίου – Αίθουσα Τέχνης (διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας 20 -23 Φεβρουαρίου).

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

  1.  Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου
  2. Χαιρετισμός από την περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος
  3. Χαιρετισμός της Δημάρχου Λεβαδέων
  4. Χαιρετισμός εκπροσώπου ΔΕΗ / ΔΕΔΔΗΕ
  5. Χαιρετισμός εκπροσώπου Αλουμίνιον της Ελλάδος
  6. Χαιρετισμός εκπροσώπου από τον Ομιλο Φίλων Αγίου Ορους
  7. Ομιλία του Ιερομόναχου π. Φιλήμονος από την Ιερά Σκήτη του Προφήτου Ηλία Αγίου Ορους, με θέμα «Το Αγιον Ορος καντήλι ακοίμητο παρηγοριάς και ελπίδας».
  8. Παρουσίαση του βιβλίου από τον συγγραφέα και φωτογράφο Λουκά Κ. Λίλιο.

Ακολουθούν λίγα λόγια για το βιβλίο «Αγιον Ορος / Προσκύνημα στο περιβόλι της Παναγίας»:

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τέσσερα  κεφάλαια. Στο πρώτο με τίτλο, μοναχισμός και μοναχοί , παρουσιάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία, που βοηθούν τον αναγνώστη να αποκομίσει την απαραίτητη γνώση αναφορικά με την μοναχική ζωή (διαδικασία μοναχισμού, στάδια, ενδυμασία και γενικά η ζωή του μοναχού).

Είναι το βασικό κεφάλαιο στο οποίο γίνεται η «γνωριμία» του προσκυνητή με τον μοναχισμό , εδώ δίνονται οι απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας για τον μοναχικό βίο.

Εν συνεχεία στο δεύτερο κεφάλαιο με τίτλο Επισκέπτες – προσκυνητές, ο  συγγραφέας πραγματεύεται θέματα που σχετίζονται με την διαδικασία εισόδου στο Άγιο Όρος, στην διαμονή και μετακίνηση του προσκυνητή, αλλά και την συμμετοχή του στην πνευματική ζωή .
Δεν παραλείπεται σαφώς η παράθεση και περιγραφή των κυριότερων διαδρομών που μπορεί ο επισκέπτης να πραγματοποιήσει, αλλά και των περιοχών του Όρους με ιδιαίτερη πνευματικότητα και  φυσική ομορφιά (Έρημος του Αγίου Όρους, Καρούλια, Καυσοκαλύβια κατουνάκια, Βίγλα ) .
Κατόπιν στο τρίτο κεφάλαιο με τίτλο, γενικά για το Άγιο Όρος, γίνεται αρχικά αναφορά στο φυσικό περιβάλλον (νερά, χλωρίδα, πανίδα, βότανα, κλίμα και άλλα στοιχεία).

Ακολουθεί η λεπτομερής καταγραφή και περιγραφή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των οικισμών του Αγίου όρους και ολοκληρώνεται το κύριο κεφάλαιο αυτό με την αναλυτική περιγραφή των 20 κυρίαρχων μονών του Αγίου Όρους και των εξαρτημάτων αυτών (σκήτες, κελιά, καλύβες, καθίσματα, ησυχαστήρια, ασκηταρειά εγκλείστρες.

Για να έχει ο αναγνώστης μια πλήρη και σφαιρική εικόνα για το Περιβόλι της Παναγίας το τέταρτο κεφάλαιο κλείνει το βιβλίο με αναφορά στην ιστορία του προχριστιανικού Άθωνα και του χριστιανικού Αγίου Όρους.

Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται ειδική μνεία στην αρχιτεκτονική και την τέχνη που αναπτύχθηκε και στον πνευματικό πλούτο που υπάρχει σε κάθε Μονή και εξάρτημα της, σε βιβλία, χειρόγραφα, περγαμηνές, εικόνες . Όπως άλλωστε επισημαίνει και ο ίδιος ο συγγραφέας «η δημιουργία ενός βιβλίου, που να αναφέρεται στο Περιβόλι της Παναγίας πραγματεύεται το διττό ρόλο , τον οποίο καλείται να υπηρετήσει ο φωτογράφος και συγγραφέας, με σκοπό να μεταφέρει την γνώση, τις εικόνες και την εμπειρία του, Κάτι που προϋπήρχε μέσα του και προερχόταν από όλες εκείνες τις ερωτήσεις και απορίες που κατά καιρούς τον απασχολούσαν στις φυσικές και πνευματικές περιπλανήσεις του».

Κίνητρά του ήταν η συγγραφή του βιβλίου να διέπεται από έγκυρα στοιχεία  και γνωστική επάρκεια, σε συνδυασμό πάντα με την συμβολή του πλούσιου φωτογραφικού του έργου, αλλά σαφώς και μέσω της ανταλλαγής απόψεων και συλλογής των στοιχείων από τους Άγιους Πατέρες που βρίσκονται και μονάζουν στο Άγιο Όρος, σε έναν ιερό χώρο , με τόση μεγάλη ιστορία και τεράστια πνευματικότητα.

Το πλούσιο, ενημερωμένο και πλήρες πόνημα αφιερώνεται στους αγιορείτες μοναχούς που αρνήθηκαν τα εγκόσμια  και επέλεξαν τον μοναχισμό. Ο μοναχισμός  αποτελεί ουσιώδες κεφάλαιο για τη ζωή και το έργο της Εκκλησίας και αγωνίζεται  για την ακτημοσύνη, την ταπείνωση, την υπακοή, την νηστεία, την κακοπάθεια. Ο μοναχός πορεύεται με οδηγό τα θεόπνευστα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας και τα ασκητικά κείμενα των μυστών της προσεύχεται , ψάλλει και εργάζεται για το κοινό καλό.

Αυτό το βιβλίο λοιπόν  αφιερώνεται στην Ιερότητα και Αγιότητα αυτού του τόπου που μας αφήνει εκστατικούς  με την ομορφιά του και μας εκπλήσσει με τους θησαυρούς  του.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί επίσης έναν οδηγό για τους επισκέπτες των μονών και χρησιμεύει ως ένα παράθυρο και για τις γυναίκες που δεν γίνονται  δεκτές στο Όρος λόγω του Άβατου και με αυτόν τον τρόπο ανοίγουν τα μάτια της ψυχής τους μέσω των πλουσίων πληροφοριών και της καταπληκτικής φωτογραφικής  αποτύπωσης.

Αυτό το Ιερό Ταξίδι μοιράζονται μαζί μας οι εκδόσεις «ΛΙΛΙΟΣ», ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα, ένα βοήθημα,  για τον θρησκευόμενο, τον τουρίστα, τον καλλιτέχνη, τον περιηγητή, τον ζωγράφο, τον Ταξιδευτή, τον ποιητή, που επιζητούν να γνωρίσουν σε βάθος την Αθωνική Πολιτεία, η αγιότητα της οποίας αφήνει άφωνους τους επισκέπτες,  διαλαλεί αιώνες την Ορθόδοξη Πίστη στους χειμαζόμενους καιρούς που ζούμε και συνεχίζει αυτόν τον αγιο πνευματικό αγώνα που τείνει στο Θείο, προσφέρει απέραντη γαλήνη, αποτελεί ένα επίγειο  κομμάτι του Παραδείσου εδώ στη γή για τον Άνθρωπο και ένα ενεργό Εργαστήριο της Αγιότητας στην Οικουμένη.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Λουκάς Κ. Λίλιος γεννήθηκε στο Κυριάκι Λιβαδειάς το 1958, είναι παντρεμένος με τη Διονυσία, πατέρας του Κωνσταντίνου και του Γιώργου και ζει μόνιμα στη Λιβαδειά.

Εργάζεται στον όμιλο ΔΕΗ και προΐσταται στον Τομέα Υποστήριξης του ΔΕΔΔΗΕ της Περιοχής Λιβαδειάς.

Είναι κάτοχος Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Ασχολείται με τη φωτογραφία και είναι μέλος της φωτογραφικής λέσχης Λιβαδειάς.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ έχει πραγματοποιήσει και ατομική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «New York».
Έχει επίσης πραγματοποιήσει φωτογραφική έκθεση σε πολλές πόλεις με το θέμα του ομότιτλου φωτογραφικού λευκώματος «Άγιον Όρος, Πνευματικές Περιπλανήσεις».

Ως φωτογράφος έχει συμμετάσχει και στην έκδοση του βιβλίου «Άγιον Όρος, Ένας οδηγός για το Περιβόλι της Παναγιάς», εκδ. Ζδράβος, που κυκλοφόρησε στην ελληνική και στη ρωσική γλώσσα.

Το 2015 εξέδωσε και κυκλοφόρησε φωτογραφικό ημερολόγιο με θέμα «Μοναχισμός – Σκιές, Ψυχές και Συναισθήματα» και το 2015 κυκλοφόρησε φωτογραφικό λεύκωμα με θέμα «Άγιον Όρος, Πνευματικές Περιπλανήσεις» στην ελληνική, στη ρωσική και στη ρουμανική γλώσσα.

Το 2016 συνέγραψε έναν πλήρη οδηγό για το «Περιβόλι της Παναγίας», με τίτλο «Άγιον Όρος – Προσκύνημα στο Περιβόλι της Παναγίας», ο οποίος εμπλουτίστηκε με προσωπικό φωτογραφικό υλικό και ο οποίος κυκλοφορεί στα ελληνικά, στα ρωσικά και στα ρουμανικά, και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό στη Θεσσαλονίκη στις 12/10/2016.

Μελλοντικός του στόχος είναι η ολοκλήρωση ενός νέου βιβλίου το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα με θέμα «Φευγαλέα Συναισθήματα».
Έχει διατελέσει πρόεδρος σε συλλόγους (Σύλλογος Κυριακατών Αθηνών και Λιβαδειάς, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, κ.ά), αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Αποφοίτων  ICBS Kingston University, συμμετέχει σε πολλές εθελοντικές κοινωνικές δράσεις, με σημαντικότερη τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.

Είναι λάτρης της φύσης και ασχολείται με τη μελισσοκομία, τις αγροτικές καλλιέργειες και την αλιεία.